Pannben

Kan en träningsform förändra livet?

När nu ytterligare ett år har passerat med träningen i mitt hjärta, Nordic Military Training, klurar jag på allt som den faktiskt bidragit till. Jag vet att jag tjatar om militärträningen ibland, men det är ju inte för att jag känner mig så himla duktig som tränar. Jag vill bara berätta hur den hjälpt mig att förändra mig själv. Eller egentligen handlar det mer om hur den hjälpt mig att hitta fram till mig själv. Hur jag upptäckt vem jag egentligen är och funnit min inre styrka.

Inom NMT pratas det mycket om pannben. Det är något vi bygger upp genom att komma till träningen och utmana oss själva. Självklart går det inte att biologiskt påverka storleken på sitt eget pannben, hehe det vore ju lustigt om det gick! Istället är det en psykologisk metafor.

Pannbenet växer när man hjälper en kamrat som är trött uppför en backe, när man drar iväg på ytterligare en intervallöpning fastän man bara vill krypa hem, eller när man utsätter sig för miljöer som är obehagliga på något sätt, som ett träsk, ett trångt rör med vatten i, en sjö full med näckrosor som slingrar sig runt benen eller en backe hal av gyttja. Det växer när man gör ytterligare en till repetition fastän man inte tror man alls orkar, och sedan ännu än. Och när man inser att man fått vänner för livet från träningen som verkligen sett vem man är och alla ens sidor; avskalad, ödmjuk, utmattad, smutsig, grinig och fånigt glad.

 Var annars hittar man såna här härliga personer! 😉

Okej så vad händer när man tar med sig det där pannbenet man kämpat sig till ut i det verkliga livet? För mig har det betytt en självförtroendeboost. Där mellangärdet nu hålls ihop av muskler växer också en känsla fram av stabilitet i sig själv. Ett paket som håller ihop min kärna. Benen, starka av löpningar och allehanda mjölksyrasprutande övningar, tar mig till livets alla möjliga ansträngande och läskiga möten med ett klipp i steget. Och på något sätt känner jag mig lättare över axlarna när jag vet att mina armar kan slå tillbaka mot besvikelsen, sorgen och ilskan man uppfylls av då och då. Kropp och sinne sammanbundna – där det ena gör det andra starkare! Mental inställning stärkt av de utmaningar man tagit sig an.

 Utmaningar tillsammans med likasinnade 🙂

Pannbenet ger mod. Jag är nästintill helt säker på att jag aldrig startat eget företag om jag inte haft NMT i mitt liv. Kanske aldrig gett ut mina böcker över huvud taget. Och för det är jag evigt tacksam. Dessutom kommer jag nog fortsätta tjata om de saker vi gör på passen för att andra också kan bli lockade av att prova en träningsform som ger så tydliga effekter på både kropp och sinne!

 

Skrev ännu mer om NMT för två år sedan när jag firade femårsjubileum, om ni är nyfikna läs här!

 

Och blir ni sugna på att läsa mina böcker så hittar ni dem här.

 

Sen ses vi på nästa pass och bygger lite mer på våra redan tjocka pannben! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *