En helt vanlig dag

Hur ser det egentligen ut för en författare som också har ett helt vanligt jobb på vardagarna? När och hur skriver vi? Vad gör vi utöver att faktiskt bara skriva? Tänkte att ni skulle få veta lite mer i det här inlägget. I alla fall om min vardag.

Gör ett försök med en journal för att få ordning på mina otroligt spretiga tankar och strukturera upp fritiden. Även för att uppmärksamma allt jag faktiskt gör, när jag får för mig (typ hela tiden) att jag gör för lite.

En hel skrivarkväll i veckorna har jag oftast bara på tisdagar. Måndagar och varannan onsdag är träningskvällar. Kommer hem i runda slängar runt 15.30. Alltid rätt trött efter att ha cyklat och efter arbetsdagen, så börjar med att ta en tupplur, på max en timme. Blir en bra brytpunkt för att bearbeta jobbet och ställa om till kvällspasset. Efter tuppluren behöver jag nuförtiden en energidryck av något slag. Vet inte om det är kylan, mörkret eller alltför mycket tankeverksamhet som gör mig så trött. Antagligen är det jobbet, för trots att jag bara kör 75% nu så är det alltid utmattande att jobba med människor. Särskilt barn.

Min mage gillar inte för mycket kaffe, men jag har däremot inte svårt för sötningsmedel, så drar gärna en Nocco för att boosta med koffein. Tillåten doping typ haha.

Så runt 16.30 börjar jag med det andra jobbet. Då försöker jag stöka undan sånt som kräver skärpt hjärnverksamhet. Bokföring, feedback på texter, event och så vidare. Just nu är det mycket förberedelser för mässor och signeringar. Närmsta mässa är i maj, Comic Con i Göteborg! Ska bli jättespännande!

Hemmakontoret. Här sker det mesta i skrivarväg. Och nej, det är sällan så här städat 😉

Vid 18.30-19 börjar jag känna att jag ju faktiskt måste äta också. Lätt att glömma med hjärnan när man är mitt uppe i nåt, men magen påminner mig. Jag vill helst äta mat från grunden och sådant som gör nytta för min rätt aktiva livsstil, men det ska gå snabbt samtidigt. Har ju inte tid med långa matsessioner direkt. Gör därför gärna mat i ugnen, för då finns det tid att börja ögna igenom några noveller till responsgruppen imorgon. Börjar alltid med en första genomläsning utan korrglasögonen på. Sen blir det ätande med lite lyxigt tv-tittande till.

20.00 cirka. Nu passar det bra att dra igång ett skrivpass. Går ifrån och gör lite te ibland, eller tar några drag i chinsräcket. Blir lätt rastlös och trött framför skärmen. Senaste tiden har det varit mycket novellskrivande, då det varit några tävlingar jag verkligen varit inspirerad av, men efter mars ska denna tid bli vigd åt tredje boken, “Myten om Månmästaren”.

Runt 24.00 måste jag stoppa mig själv. Jag ska ju trots allt upp runt 6-7 och jobba igen. Här skulle jag lätt kunna sitta uppe en två timmar till kanske, men jag har ju fattat det där att sömn har betydelse. Vilan behövs för skallen och kroppen. För hälsan. Blir trots allt lite för lite sömn för det mesta, så det är ett område jag behöver jobba på.

Varannan onsdag känner jag mig lite som en riktig författare. Då slutar jag redan 13 på dagjobbet. Beger mig in till Kungsholmen och ett café där jag sätter mig och skriver och läser igenom texter från de andra deltagarna i den responsgrupp jag hängt med sedan i höstas. Efter kaffe och skrivjobb beger jag mig kl 18 till Tolkiensällskapets lokal och möter upp med de andra författarna. Har fått ut väldigt mycket av dessa träffar! Alla där är otroligt kunniga, har nära till skratt och skriver fantastik av olika slag. Himla kul att utveckla skrivandet på det här sättet. Vi blir inte sällan kvar till runt 22 och då åker man hem nöjd men också väldigt trött i skallen.

Dyrt citykaffe och textgenomgång inför responsgruppen

Helgkvällar har jag ofta väldigt lite planerat och det är medvetet. Lördagskväll, utvilad och tränad, är absolut bästa kvällen för skrivande. Då är det lätt att köra sent, under de timmar jag är som mest skrivsugen.

Så, det var lite om min vardag som kreativ. Vore kul att se era arbetsplatser och höra om hur era dagar ser ut!

På lördag blir det signering i Vällingby med två härliga författarkompisar! Hoppas vi ses där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *