Kvinnokraft!

Det hör inte till vanligheterna att jag under en film på bio känner för att höja handen och utbrista “Ja!” mitt i alltihop, men jag var på väg i lördags. Filmen var Ghostbusters och utöver handlingen, som håller en rätt lättsam men underhållande nivå, med vissa riktiga skrämselmoment, så var det något som gjorde mig riktigt lyrisk – huvudrollerna! När såg jag senast en äventyrsfilm med fyra kvinnor i huvudrollen som tilläts “rädda världen” på det sätt som de gör? När såg jag senast fyra helt vanliga, intelligenta kvinnor i olika åldrar, i osexiga overaller ta sån plats? Dessutom med otypisk humor och spelade av några riktigt vassa komiker?

 

Det var totalt befriande men samtidigt sorgligt faktiskt. Framför allt för att det trots våra moderna tider känns som en väldigt ovanlig film. Ska verkligen en äventyrsfilm med kvinnor i huvudrollerna som lyckas bra vara så ensam? Visst har antalet kvinnor i fantasy och sci-fi ökat, rollerna har blivit bättre, men trots allt verkar det vara mest superhjältar som gäller just nu och då återkommer man till lättklädda, generiska kvinnor med samma kroppsform. Och trots att jag många gånger gillar de filmerna också, får de inte mig att känna för att göra spontana utrop i biografen direkt! För vad kan man inte uppnå om man låter hjältarna få vara naturliga när de strider, istället för att fokusera på poser som ser snygga ut men som inte berör?

empiregbcover

Det var nånstans i liknande tankar som ett av mina mål med skrivandet formulerades en gång i tiden. Jag var trött på fantasyromaner med vackra och passiva kvinnor som skulle skyddas av spänniga män och höjde de böcker som bröt mot mönstret till skyarna. När jag sen själv tog mig an min fantasyvärld så visste jag att jag ju kunde bestämma helt själv hur samhället där skulle se ut – jag behövde inte bry mig om att vår värld inte är jämställd – varför inte utgå från att män och kvinnor kunde vara helt jämställda när det kom till exempelvis krig och makt?

 

Ämnet ligger mig varmt om hjärtat och jag återkommer till det ofta. Det är bara att läsa på lite om den fruktansvärda hatstorm som skaparna till nya Ghostbusters och skådisarna fått ta emot från “kränkta” män. Det är bara att lyssna till barn som redan i låg ålder fått för sig att tjejer är svaga och killar starka. Ett stort ansvar ligger förstås i vilka bilder som förmedlas i media på olika sätt och där inser jag att också jag måste ta det ansvaret. Om jag så bara når några unga tjejer och killar med budskapet om kvinnokraft, är det bättre än inga alls!

#kvinnokraft #ghostbusters #ghostbusters2016 #hjältinnor #fantasy #sci-fi

 

2 thoughts on “Kvinnokraft!

  1. Word!
    Och finns det kvinnorkraft i någon roman så är det din! Tänk att få se den som film någon gång i framtiden, det skulle vara något det! <3

    1. Tack för fina ord! Ja, det vore verkligen nåt, att få se den som film! Men då måste Peter Jackson göra den 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *