Fantasy – varför skriver jag och varför ska Du läsa?

Trots att serier som Game of Thrones och filmer om superhjältar, rymdresor och övernaturligheter lockar massor med tittare finns det fortfarande ett underligt motstånd mot fantasyböcker. Jag hör förvånansvärt ofta orden “jag läser inte sådana slags böcker” och att “sådana böcker säljer inte”. Vafalls? tänker jag och blir lite ledsen varje gång det kommer på tal. Men sen måste jag förstås försöka grabba tag i vad som ligger bakom såna kommentarer och försöka övertyga om att 1. det är värt att prova! 2. det finns ett jättestort intresse för fantasy (kolla bara in i sci-fi-bokhandeln en helgdag så får ni se) och 3. du tittar ju redan på fantasy, varför inte också läsa! Sen kan det ju underlätta argumentationen om man kan visa på varför man själv valt att skriva i just den genren. Så var börjar vi?

Vissa verkar tro att fantasy är motsatsen till realism. Men för mig har det varit en väg att bearbeta realismen och ge den en annan skepnad. Människorna i min värld brottas förstås med samma saker som de i den verkliga världen – annars skulle de inte var trovärdiga karaktärer – och genom att använda metaforer av olika slag kan också jag säga massor om stora världsproblem. Samtidigt vill jag också föra in ett moment av ljus och magi, för att på något sätt inspirera i den gråa vardag som utgör en stor del av våra liv. För trots fantastiska saker som händer då och då är majoriteten av dagarna ett ekorrhjul av måsten, sysslor och alldeles för lite fritid. Och sen dör man. Och överallt i världen drabbas människor av saker som är så sjukt mycket värre än tråkiga rutiner. När jag själv ska sätta mig ner med en bok vill jag alltså inte läsa om verklighetens hemskheter (de finns ju runtomkring hela tiden) utan hellre sjunka in i en värld av äventyr, där möjligheter finns för människor att göra fantastiska saker. En bra fantasyroman kan innehålla inslag av allt från thriller, äventyr, deckare, kärlekshistorier och skräck. Vill man läsa in metaforer kan man det (som min kära mamma gjorde när hon läste och såg alla möjliga aktuella konflikter i världen i min handling) och vill man bara drömma sig bort kan man det också!

14610999_10154348393654130_4404837044041767788_nVill man höra mig raljera mer om fantasyvärldar kan man komma till Picnicon i Västerås den 19:e november, där jag sitter i en paneldiskussion om det. Dessutom säljer jag min bok i dealers corner!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *